Operating System Questions

1. What does u mean by service pack?
A. Service pack is a collection of updates and hot fixes.
A hot fix is code (sometimes called a patch) that fixes a bug in a product
a bug is a coding error in a computer program.

2. Edition of OS(XP, Vista & WIN 7)

XP VISTA WINDOWS-7
XP-Home home basic Starter
XP-Professional home premium home basic
Business home premium
enterprise professional
Ultimate business
enterprise
ultimate

3. Min requirement to install operating system

RECOMDED XP for all VISTA for all WINDOWS-7 for all
RAM 128MB 1 GB 1 GB
PROCESSOR 300MHz 1.0GHz 1.0GHz
HARD DISK 2GB 15 GB 15 GB

4. Types of user Accounts ?
A. Administrator, standard and guest.

5. What is kernel? What is the kernel file for windows?
A. Kernel is the interface between hardware and OS. NTOSKRNL is the kernel files for windows.

6. What is shell?
A. Shell is the interface between kernel and hardware.

7. What is shell?
A. Shell is the interface between kernel and hardware.

INTRODUCTION TO WINDOWS XP PROFESSIONAL

1. Which tab of the Display Properties dialogue box in Windows XP has a button that launches Power Options Properties, allowing you to enable hibernation and set power schemes, among other things?
Ans. The Screen Saver tab of Display Options has a Power button in its Monitor Power section that launches the Power Options Properties applet.

2. Which of the following files bootstraps Windows XP?
Ans. The NTLDR file bootstraps the system (is the initial file that starts the operating system) and in turn loads the BOOT.INI. There is no file called BOOTSTRAP.EXE, and NTBOOTDD.SYS is called only if you’re using a SCSI boot device.

3.Which of the following partitions is specifically the partition from which the operating system boots?
Ans. The operating system boots from the active partition. Active partitions must be primary partitions, but a primary partition does not have to be active (as there can be up to four primary partitions per hard drive)

INTRODUCTION TO WINDOWS VISTA

4. What feature does Windows Vista includes, which is a copy of your system configuration that can be used to roll back the system to a previous state if a configuration error occurs?
Ans. Windows Vista (and XP) can use restore points to roll back the system configuration to a previous state.

5. Which of the following is the name of the graphical interface included with Windows Vista?
Ans. The interface included with Windows Vista is called Aero.

6. Which of the following tools allows you to test DirectX functionality?
Ans. The DxDiag utility (DirectX Diagnostics) is used to test DirectX functionality. Telnet is used to establish a remote connection, Msinfo32 shows configuration settings, and ping can let you know if a remote host can be reached.

7.What is the name of the swap file in Windows Vista?
Ans. The name of the virtual memory swap file is PAGEFILE.SYS.

8. If you have 256MB of RAM in a Windows 2000 machine, what is the minimum recommended size for the swap file?
Ans. The minimum recommended swap-file size under Windows 2000 is 1.5 times the amount of physical RAM: 1.5 x 256MB = 384MB.

9. Where would you configure a workstation to boot from the USB drive first and hard drive only if there is not a bootable USB device attached?
Ans. NTLDR , C:\WINDOWS\TEMP\1st.txt , Boot.ini
Exp. Boot order is configured in the BIOS of the workstation and not in a Windows-related file.

10. You just clicked Start > Run. Which of the following can you type to open a command prompt? (Choose all that apply?
Ans. To open a command prompt, you can use CMD or COMMAND.

11. Which command is primarily used to modify text files?
Ans. The EDIT command is a holdover from the DOS days and is used to edit text-based files. Notepad and WordPad are both Windows-based utilities, and EDT does not exist.

12. Which location is common for system files?
Ans. C:\Windows\System32
Exp. The C:\Windows\System32 directory is where many of the Windows Vista, XP, and 2000 system files reside.

13. You believe that your system files are corrupted in Windows XP. You run System File Checker. What do you do to make System File Checker automatically repair your system files if repair is needed?
Ans. Run SFC /SCANNOW.
Exp. The SFC command will run System File Checker. The /SCANNOW option will scan files, and SFC automatically repairs files it detects as corrupted.

14. You are at a command prompt, and your current directory is C:\Windows\Temp\Files\Old. Which command will get you to the root of D?
Ans. To change drives at the command prompt, simply type in the drive letter and a colon, and press Enter. However, if you were previously at a specific directory in D: (say, D:\TEMP), then typing D: and pressing Enter would take you to D:\TEMP.

For more questions & answers click here INSTALLATION and UPGRADE OF WINDOWS 7